Terminologie

Visuele handicap: een verminderd vermogen in de mate dat het problemen veroorzaakt die niet op de gebruikelijke manier kunnen worden gecorrigeerd, zoals met een bril of contactlenzen.

Link: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs282/en/

Slecht zicht: het verlies van een bepaalde hoeveelheid gezichtsvermogen waardoor een persoon bepaalde activiteiten van het dagelijks leven niet kan uitvoeren.

Links: https://www.aao.org/eye-health/diseases/low-vision

Retina: een laag van de lichtgevoelige zenuwcellen die het binnenoppervlak van de oogbol bekleden. Het creëert impulsen die door de oogzenuw naar de hersenen reizen.

Links: https://www.aao.org/eye-health/anatomy/retina-103

Preferred Retinal Locus (PRL): Het perifere deel van het netvlies dat patiënten gebruiken om te zien wanneer hun macula is beschadigd.

Links: https://www.aao.org/image/new-mediabeacon-item-35

Het leessyteem: Als we onze ogen zien als een camera, kan onze macula worden vergeleken met de film. Wanneer onze macula goed functioneert, worden er beelden in het midden van het gezichtsveld verzameld en worden deze fotografische beelden vervolgens via een optische zenuw naar de hersenen gestuurd. De hersenen herkennen deze afbeeldingen. Een voorbeeld van een afbeelding is het gezicht van een persoon, de naam op een medicijnfles, de nummers op een factuur of de instructies van een recept.

Links: https://www.scientificamerican.com/article/when-we-read-we-recognize-words-as-pictures-and-hear-them-spoken-aloud/

Macula: Een ovaal geelachtig gebied in het midden van het netvlies. Het speelt een sleutelrol in de gezichtsscherpte. Het is verantwoordelijk voor centraal zicht waardoor we activiteiten kunnen uitvoeren die een fijn, scherp en recht zicht vereisen.

Links: https://www.macularsociety.org/what-macula

Maculadegeneratie: Het is een oogziekte die de macula geleidelijk vernietigt en het centrale zicht schaadt. Er zijn veel vormen van maculadegeneratie. De aan ouderdomgerelateerde maculaidegeneratie (ARMD) is de meest voorkomende vorm. Er zijn ook zeldzame jeugdige vormen.

Links: https://www.macularsociety.org/types-macular-conditions

Centrale scotoom: Een centraal scotoom is het verlies of de beschadiging van een eiland met een centraal gezichtsveld, omringd door een relatief normaal zicht.

Link: http://www.webrn-maculardegeneration.com/central-scotoma.html