Wat is de macula en hoe deze te behandelen?

Wat is de macula en hoe deze te behandelen?

Wat is de macula?

 Maculadegeneratie is een ziekte die het centrale deel van het netvlies beïnvloedt – het deel dat we de macula noemen. 

De kegels, die meestal geconcentreerd zijn in het macula-gebied van het netvlies, zijn verantwoordelijk voor een nauwkeuriger en scherper centraal zicht en voor kleurperceptie.

De staven, die meestal te vinden zijn bij de perifere retina, zijn verantwoordelijk voor perifeer zicht en contrastperceptie.

Over het algemeen gebruiken we onze perifere visie om bewegingen en objecten te detecteren. Wanneer we een onderscheid moeten maken tussen bewegende objecten, richten we onze centrale visie (macula) op het object om nauwkeuriger te zien wat dit object is.

 

Bij maculaidegeneratie beginnen de staaf- en kegelcellen hun functies te verliezen, te degenereren en uiteindelijk te sterven. De onderliggende weefsels van deze cellen, die Retinal Pigment Epithelium (RPE) en choroïde zijn, worden ook beïnvloed. De RPE levert zuurstof en ontvangt afval van deze retinacellen. De bloedtoevoer wordt geleverd door de grote bloedvaten van de choroïde.  Als er een probleem is in dit systeem, kunnen de cellen de zuurstof niet ontvangen en kunnen de afvalstoffen niet worden verwijderd. Deze weefsels kunnen dan niet langer hun werk blijven doen.  

Bij aan ouderdomgerelateerde maculadegeneratie (ARMD) leiden veranderingen in deze retinale weefsels, veroorzaakt door leeftijd, tot verslechtering van deze zuurstoftoevoer en afvalverwijderingssysteem, wat de belangrijkste reden is voor de ziekte.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.