Is de bril die wordt gebruikt bij patiënten met aan ouderomgerelateerde maculadegeneratie (ARMD) anders dan een normale bril?

Is de bril die wordt gebruikt bij patiënten met aan ouderomgerelateerde maculadegeneratie (ARMD) anders dan een normale bril?

De bril die voorgeschreven wordt aan ARMD-patiënten heeft andere kenmerken dan gewone glazen, omdat ze gericht zijn op het gebruik van het resterende perifere zicht.

De selectie van de juiste bril voor ARMD-patiënten is belangrijk, want als niet de juiste bril wordt gebruikt, kunnen patiënten snel opgeven met de gedachte dat de bril helemaal niet nuttig is. Echter, kunnen zelfs de kleine verbeteringen in het gezichtsvermogen van de patiënt door de bril een positieve bijdrage leveren aan zijn/haar dagelijkse activiteiten.

De bril:

Glazen voor ver (afstand) zicht: ARMD-patiënten die geen belangrijke correctie nodig hebben, hoeven geen verrekijkerbril te gebruiken. Meestal worden brillen met ongekleurde lenzen aanbevolen voor gebruik binnenshuis.

Het gebruik van multifocale brillen kan een grotere uitdaging zijn voor ARMD-patiënten. Als u een multifocale bril wilt gebruiken, bespreek dit dan met uw oogzorgspecialist en uw opticien.

Het is belangrijk om een ​​bril met een UV-filter te gebruiken, omdat UV en de blauwe golflengten van het zonlicht schadelijk zijn voor de macula. De meeste lenzen op de markt hebben een UV-filter. Bovendien zijn er niet-gekleurde lenzen op de markt met filters die ook enkele van de schadelijke blauwe golflengtestralen blokkeren. Het is aanbevolen om een zonnebril met het blauwe-licht-filter te gebruiken.

Het gebruik van prismatische glazen voor ver zicht neemt ook toe. Deze brillen zijn bedoeld om het beeld om te buigen naar het gezonde netvlies, in plaats van naar de macula.

Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat wanneer u uw voorgeschreven bril gaat gebruiken, u mogelijk niet meteen een verandering zult merken. Maar houd er rekening mee dat zelfs kleine verbeteringen enkele problemen van het dagelijks leven zullen oplossen.

*Telescopen: Telescopen zijn belangrijke hulpmiddelen voor patiënten met een beperkt gezichtsvermogen. De telescopen helpen de gezichtsscherpte te vergroten. Helaas is het gebruik zeer beperkt, omdat telescooplenzen het gezichtsveld verkleinen. Ze zijn groot en onhandig en ze verkleinen het gezichtsveld, dus de meeste patiënten voelen zich niet op hun gemak als ze zich verplaatsen met een telescoop. Ze worden vaak gebruikt wanneer de patiënt gaat zitten en iets bekijkt, zoals de tv of een spektakel.

Bij een bioptische telescoop worden de telescopen op de bovenste positie van de afstandsbril geplaatst. Dit maakt het gemakkelijker om de telescopen te gebruiken, terwijl de patiënt in beweging is.

Het is ook mogelijk om de telescopen te gebruiken voor het zicht van dichtbij met behulp van een set afdekkingen die op de telescopische lenzen kunnen worden gemonteerd.
Na een evaluatie van uw visie kan uw contactlensspecialist beslissen of het gebruik van een telescopische bril geschikt is voor u of niet.

Zonnebrillen: Het is belangrijk dat ARMD-patiënten worden beschermd tegen de schadelijke UV- en blauwe golflengtestraling van de zon. Deze stralen worden beschouwd als een van de drie belangrijkste oorzaken van ARMD. Daarom zijn er speciale brillen met een beschermend filter in geel-bruine kleuren. Zonnebrillen met of zonder aanpassingen voor ARMD-patiënten moeten een UV- en blauwlichtfilter hebben. Het wordt ook aanbevolen dat patiënten met ARMD hoeden met kleppen gebruiken.

Dichtbij/Leesbril: Leesbrillen die we gebruiken bij ARMD-patiënten verschillen van standaard leesbrillen. Elke patiënt heeft verschillende kenmerken en behoeften, dus het is het beste om contact op te nemen met uw oogzorgspecialist. Sommige patiënten kunnen bijvoorbeeld slechts met één oog lezen, dus het kan nodig zijn om het andere oog te blokkeren met een ondoorzichtige lens. Andere patiënten kunnen speciale prismatische lenzen nodig hebben.

Vooral in het geval van patiënten die computers en tablets gebruiken, is het noodzakelijk om in gedachten te houden dat de schermen ook een blauwlichtbron kunnen zijn. Het is ook raadzaam om kleurloze filters voor blauw licht in een leesbril te gebruiken.

Om te kunnen lezen zo goed mogelijk te bereiken, is het belangrijk om goed te letten op de volgende punten:

1.De leesafstand aanpassen

2. Met passend licht

Het is gemakkelijker om te lezen met de lichten die zich achter u bevinden, het licht verlicht de tekst.

Lezen in slecht licht kan onmogelijk zijn. Wanneer u uw bril voor het eerst koopt, is het moeilijk om direct in een optiekzaak te lezen, in een ongeschikt licht en zonder de leesafstand aan te passen.

Onthoud dat u in eerste instantie wat moeilijkheden zult ondervinden bij het lezen, maar dit zal verbeteren tijdens het lezen en het doen van de oefeningen.


Recommended Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.